Hvad er stunt – Set med en stuntmans øjne

June 3rd, 2015 af

Der er sikkert rigtig mange som aldrig rigtig har tænkt over jobbet som stuntman og rigtig ofte når jeg er ude og lave stunt foredrag og spørg hvad er stunt? Er svaret meget simpelt ”ham som laver alt det farlige” og det er jo ikke helt forkert.

En stuntman er ofte ham der træder i stedet for f.eks. en skuespiller, hvis der skal laves film og der skal laves noget ekstremt som kan spænde meget vidt – det kunne være alt lige fra et trappefald, et slagsmål, falde på halen komedie eller til lidt større stunts som høje fald, bil, båd eller ild stunts – Du kan se et bil stunt filmet fra den “forkerte” vinkel, så man kan se mig og ikke skuespilleren. Klippet bil stunt er til en musik video for L.O.C. – Ja, der findes et hav af forskellige scenarier hvor en stuntman må træde til, for at afhjælpe skuespilleren og dermed sikre ingen kommer til skade.

Der er meget stor forskel på hvad en stuntman laver og hvem som vil have hjælp fra en stuntman nogle skuespillere sætter en ære i selv at udfører deres stunts og andre vil helst undgå selv de mindste stunts. Der er selvfølgelig også en del skuespillere som slet ikke må lave deres egne stunts, for hvis det skulle ende galt ville det være et meget stort tab for en film eller måske serie, hvor skuespilleren pludselig ikke længere kan være en del af filmen og det vil have alt for store konsekvenser for både filmen og den videre produktion. Så hver gang der skal laves noget af farlig karakter skal produktionen på filmen vurderer, hvad der skal gøres. Heldigvis for os stuntmen er man blevet mere opmærksom på, hvordan selv helt små ting kan gå galt og dermed ødelægge den fortsatte produktion og derfor bliver stuntmen anvendt mere og mere end tidligere. Vi kan i dag se skuespillere som ikke hverken må eller tør noget så simpelt som at falde på et par rulle skøjter – de vil måske heller ikke kunne få det til at se helt så godt ud som en stuntman der i mange år har øvet sig på at lave stunts med både faldteknikker og andet.

Så opgaverne for en stuntman og de stunts som laves variere enormt fra dag til dag. Den ene dag kan du blive bedt om at rulle ned af en trappe for kort efter at skulle filmes til et slagsmål og dagen efter er der nogen som ønsker du skal køres ned eller falde ned fra taget af en bygning. Alt det er nok det mere traditionelle arbejde som man forbinder med noget en stuntman laver men der langt mere for i rigtig mange film, reklamer og andet benytter man sig af små film tricks med bl.a. wiretræk, ild og eksplosioner – Så som stuntman oplever man også en stor del af det vi kalder sikrings opgaver, hvor man skal sikre at en skuespiller ikke kommer til skade. Det kunne være f.eks. når de skal hænge i en wire og blive filmet eller hvis de skal fires ned på en scene i et teatret, et stor magasin eller lign. Det kunne også være man skulle sikre at ingen kommer til skade når der skal laves et skud eller nogen skal indgå i en slåskamp – som man måske som stuntman selv har lavet koreografien til.

Stunts bliver også brugt i andre sammenhæng, hvor man f.eks. hyres til foredrag og skal fortælle om specifikke emner som tit og ofte er i den farlige genre! Eller det kunne være til større fester og arrangementer, hvor der skal underholdes eller som krydderi ved andre former for shows, hvor vi så kan tilføre lidt ild, skræk, rædsel og eksplosioner!

Så stunt er et meget alsidigt erhverv som tillige kræver en rigtig god fysik, psyke og mange års træning, hvis man skal være sikker på at få det rigtige resultat. Der er jo mange som vil kaste sig ud af en kørende bil (hvis de altså er dumme nok) men kun de færreste kan gøre det uden at komme til skade men lige netop det er stuntmandens job, at sikre intet går galt. Et hvert stunt kræver forberedelse og langt mere forberedelse end selve stuntet mange gange kræver! Med den rette indstilling til sikkerhed og forberedelse vil man kunne få ekstremt gode resultater og samtidig undgå skader.

De fleste gange når der udføres et stunt når vi taler film, reklame eller lign. ser man aldrig stuntmandens ansigt. Som oftest vil man være stand in for en skuespiller og dermed vil man kun se ryggen, et skjult ansigt, nakken eller et sløret billede at stuntmanden som gerne skulle lign. den skuespiller som man er stand in for – heldigvis kan man jo i dag gøre rigtig meget for at sikre man lign. skuespilleren, det kan være med paryk, det samme tøj eller andet som giver ”øjet” en opfattelse af, at det er skuespilleren selv man ser. Der kan selvfølgelig også gøres en del ved at filme fra de rigtige vinkler og afstande som alt sammen er med til at sikre et bedre flow og opfattelse fra seeren.

Tags:

Book Stuntman

Book en stuntman til..

Polterabend, action, foredag, workshop Klik here!

FEATURED VIDEO

Kontakt

henrik@actioneater.dk
+45 20 711 711
 
© 2023 ActionEater.dk. All rights reserved.